Fiat-Bravo.pl Strona główna Szukaj FAQ Rejestracja Zaloguj
Teraz jest 7 wrz 2010, o 13:50

Wszystkie czasy w strefie UTC

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana łożyska w przednim kole
PostNapisane: 27 gru 2009, o 22:41 

Chće wymienic łożysko w przednim kole. W czasie jazdy wyraźnie szumi jedno z przednich kół. Mam zamiar wymienić ale może ktoś życzliwy podpowie jak mam się za to zabrać znam się troche na hydraulice posiadam prasę hydrauliczną ale nie chcę dodać sobie zbędnej roboty. Mam cinkusa z 98 więc co poradzicie ??;] prosze o odpowiedz ;) ;)

Tytuł: Re: Wymiana łożyska w przednim kole
PostNapisane: 27 gru 2009, o 22:43 

Dobra w telegraficznym skrócie jak masz dojście do praski.
Jak odkręciłeś już kluczem 32 nakrętkę z przegubu, to do odkręcenia zostały ci nakrętka sworznia wahacza (klucz 17), nakrętka końcówki drążka kierowniczego ( klucz 17), oraz 2 śruby i nakrętki mocowania amortyzatora do zwrotnicy ( klucz 19, albo 22).
Wybijasz końcówkę sworznia wahacza,końcówkę drążka kierowniczego, wyciągasz śruby spinające zwrotnicę i amortyzator.przekręcając całą zwrotnicą wybijasz ( z wyczuciem) przegub napędowy z piasty.

Na warsztacie mniejszą rurką wypychasz piastę, następnie wydłubujesz pierścień blokujący łożysko w zwrotnicy i od drugiej strony większą rurką wypychasz całe łożysko ze zwrotnicy.Składasz w odwrotnej kolejności.
Poczytaj sobie manuale,a zwłaszcza ten o wymianie wahacza i przednich amortzatorów.Są tam dokładne fotki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC